Related Posts with Thumbnails

Nομοθεσια


Διεθνής Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων Παρίσι 1978


Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.
Άρθρο 2
Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για το καλό των ζώων.
Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδα, προσοχή και προστασία από τον άνθρωπο.
Άρθρο 3
Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική, πρέπει να γίνεται στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμία πρόκληση αγωνίας του ζώου.
Άρθρο 4
Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο - γη, θάλασσα, αέρα - και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους.
Η στέρηση ελευθερίας του ζώου, ακόμη και αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς, είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη των δικαιωμάτων αυτού.
Άρθρο 5 
Κάθε ζώο που, από παράδοση, θεωρείται κατοικίδιο, δικαιούται να ζήσει με τον ρυθμό και με τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του.
Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.
Άρθρο 6
Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου, έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.
Άρθρο 7 
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.
Άρθρο 8
Οποιοσδήποτε πειραματισμός επάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός κ.λ.π. αντίθετα προς τα δικαιώματα των ζώων, εφ' όσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα, από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.
Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.
Άρθρο 10 
Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων, για τη διασκέδαση του ανθρώπου.
Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα, αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.
Άρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.
Άρθρο 12
Κάθε πράξη που προκαλεί τον θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί γενοκτονία, έγκλημα απέναντι στο είδος. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.
Άρθρο 13
Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και στο σινεμά με θύματα ζώα, πρέπει να απαγορευθεί, και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.
Άρθρο 14
Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν από τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Δελτίο Τύπου 22.04.09

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail
                                                                                            
                                                                                       Αθήνα 22.04.2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Σε μέτρα στήριξης για την προστασία των ζώων προχωρά  ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης.

Με στόχο την βελτίωση της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης ξεκίνησε ένα κύκλο επαφών με εκπροσώπους φιλοζωικών σωματείων και ενώσεων.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσανατολίζεται στην σύνταξη Ειδικού Ποινικού Κώδικα για την προστασία των ζώων που θα επιβάλλει κυρίως οικονομικές ποινές σε όσους κακοποιούν η θανατώνουν σκοπίμως ζώα.
Ο κ. Σ. Χατζηγάκης τόνισε ότι: «Η φιλοσοφία της όλης πρωτοβουλίας είναι ότι μία χώρα όπως η δική μας που έχει δώσει τα φώτα του πολιτισμού στην ανθρωπότητα δεν μπορεί να υστερεί σε τέτοιου είδους ζητήματα. Η κακοποίηση των ζώων δεν πρέπει να απαγορεύεται επειδή το επιβάλλουν οι νόμοι, αλλά γιατί οι πολίτες θα αντιμετωπίζουν διαφορετικά το όλο θέμα. Τα ζώα είναι έξυπνα, έχουν συναισθήματα και επιπλέον αποτελούν συμβιωτικό κύκλο με τους ανθρώπους και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό, ιδιαίτερα σήμερα που η εξόντωση των ζώων από τον άνθρωπο σε όλο τον πλανήτη για αναζήτηση ζωτικού χώρου έχει οδηγήσει στην εξαφάνιση αρκετών ειδών. Ένας κόσμος χωρίς τα ζώα θα είναι ένας άδειος κόσμος»,
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συναντήθηκε σε πρώτη φάση, με εκπροσώπους περισσοτέρων από 200 σωματείων και συλλόγων, οι οποίοι είχαν ζητήσει ραντεβού και του έθεσαν τα προβλήματα που υπάρχουν ζητώντας την παρέμβασή του ώστε να δοθούν λύσεις.
Ο κ. Σ. Χατζηγάκης τόνισε προς του εκπροσώπους ότι μόνο εφόσον αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών και αντιληφθούν ότι τα ζώα αποτελούν συμβιωτικό κύκλο με τους ανθρώπους θα αλλάξει η κατάσταση που υπάρχει σήμερα.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του Υπουργού τέθηκε και το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων που απασχολεί τους περισσότερους Δήμους της χώρας, καθώς δεν έχουν δημιουργηθεί, αν και προβλέπονται από τον νόμο, οι κατάλληλοι χώροι για την προσωρινή φύλαξη και στείρωση των ζώων, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να περιφέρονται σκελετωμένα στους δρόμους, να κακοποιούνται η να γίνονται θύματα τροχαίων.
Οι εκπρόσωποι των σωματείων και συλλόγων ζήτησαν να γίνει υποχρεωτική η σήμανση των ζώων συντροφιάς, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα της εγκατάλειψής τους.
Επίσης, τέθηκε το ζήτημα της μεταφοράς και μετακίνησης των ζώων που γίνονται συνήθως κάτω από συνθήκες που προσβάλλουν τον πολιτισμό μας.(Ώρες ταλαιπωρίας των ζώων που μετακινούνται σε ασφυκτικά γεμάτα καμιόνια χωρίς στάση για ξεκούραση και πολλά από αυτά πεθαίνουν μόλις φτάνουν στον προορισμό τους). Για το θέμα αυτό κινητοποιείται και η Ε.Ε. η οποία με οδηγίες της καλεί τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν καλύτερες συνθήκες κατά την μετακίνηση των ζώων.
Το θέμα των τσίρκο στα οποία υπάρχουν άγρια ζώα και περιφέρονται από χώρα σε χώρα κάτω από άθλιες συνθήκες με μοναδικό στόχο να αποτελέσουν θέαμα.
Ήδη, αρκετές χώρες της Ε.Ε. έχουν απαγορεύσει την διέλευση από τις περιοχές τους τσίρκο που φιλοξενούν άγρια ζώα και ανάλογο αίτημα υπάρχει και από τους συλλόγους και τα σωματεία στην χώρα μας.
Κατά την διάρκεια των συναντήσεων του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με τα φιλοζωικά σωματεία και συλλόγους, τέθηκαν και άλλα θέματα που έχουν σχέση με την προστασία των ζώων και το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό.
Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, όπως αναφέρθηκε, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κακοποίησης και βαρβαρότητας απέναντι στα είδη που συμβιώνουν με τον άνθρωπο και για τους λόγους αυτούς η χώρα μας έχει πολλές φορές αναφερθεί σε ξένα ΜΜΕ με ρεπορτάζ καθόλου κολακευτικά που προσβάλλουν τον λαό και τον πολιτισμό μας.
Ο κ. Σ. Χατζηγάκης το επόμενο διάστημα θα έχει και άλλες συναντήσεις με εκπροσώπους συλλόγων και φορέων που ασχολούνται με τα ζώα προκειμένου να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που θα συμβάλλουν στην προστασία τους.

Εγκύκλιος προς τους Δήμους

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ              ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ   

                                                                             Αθήνα, 26/11/2008

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
            Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης  απέστειλε σήμερα επιστολή - οδηγία στους Δήμους και στις Κοινότητες της χώρας σχετικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

            Ο κ. Υφυπουργός, αφού επισημαίνει ότι μεγάλος αριθμός ΟΤΑ δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές υποχρεώσεις τους σε ότι αφορά τα αδέσποτα ζώα με αποτέλεσμα να πληθαίνουν συνεχώς οι καταγγελίες ιδιωτών και φιλοζωϊκών σωματείων στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου, ζητά την καθολική συμμετοχή των Δήμων και Κοινοτήτων σε δράσεις και προγράμματα που απορρέουν από την κείμενη νομοθεσία (Ν. 3170/2003, Απόφαση 280239/12.11.2003, Ν. 3463) προκειμένου:
- να διασφαλιστεί ένα ενιαίο πλαίσιο με ομοιόμορφες δράσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων σε όλη τη χώρα  
να διασφαλιστεί διαφάνεια στο σύστημα διαχείρισης των αδέσποτων που περισυλλέγονται.
- να εξαλειφθούν αρνητικά σχόλια περί αδιαφορίας για τα αδέσποτα ζώα τα οποία ζημιώνουν τους εκάστοτε Δήμους και κατ΄ επέκταση την εικόνα της χώρας μας.
            Για τους μικρούς πληθυσμιακά ΟΤΑ προτείνει να αναπτύξουν μεταξύ τους συνεργασίες με το συντονισμό των κατά τόπους ΤΕΔΚ ώστε να διευκολυνθούν στην εφαρμογή των δράσεων διαχείρισης αδέσποτων ζώων.
            Στην επιστολή  η οποία κοινοποιείται στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας, στα Γραφεία των Νομαρχών, στις Περιφέρειες, στην ΕΝΑΕ και στην ΚΕΔΚΕ, ο κ. Κιλτίδης υπενθυμίζει ότι αρμόδιοι για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων είναι οι Δήμοι και οι Κοινότητες και ότι έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή προγραμμάτων διαχείρισης των αδέσποτων.

            Σας επισυνάπτεται το κείμενο της επιστολής - οδηγίας  του κ. Υφυπουργού:
          
              
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
 ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
 ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
 Ταχ. Δ/νση: Αχαρνών 2
 Ταχ. Κώδικας: 10176 Αθήνα
 Τηλ: 210 2124232 – 34   
 FAX: 210 5245482  
  Αθήνα 26 Νοεμβρίου 2008

  ΠΡΟΣ Δήμους και τις Κοινότητες της χώρας
  ΚΟΙΝ:
1. Ν.Α. της χώρας Γραφεία Νομαρχών
2. Περιφέρειες της χώρας
3. ΕΝΑΕ
4. ΚΕΔΚΕ 

  
 ΘΕΜΑ: Προγράμματα αντιμετώπισης αδέσποτων ζώων  
ΣΧΕΤ: 1. Νόμος 3170/2003 (ΦΕΚ 191Α,29.07.2003
            2. Απόφαση 280239/12.11.2003 (ΦΕΚ 1712 Β 19.11.2003)
               «Πρόγραμμα αντιμετώπισης αδέσποτων σκύλων και άλλες σχετικές διατάξεις»
            3. Νόμος 3463 (ΦΕΚ 114 Α, 08.06.2006)
           «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» (Άρθρο 75)

Μετά από σύσκεψη που έλαβε χώρα στο Υπουργείο μας με συμμετοχή εκπροσώπων δέκα μεγάλων Δήμων της χώρας καθώς και εκπροσώπων της ΚΕΔΚΕ διαπιστώθηκε ότι μεγάλος αριθμός ΟΤΑ δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων στη ζώνη ευθύνης τους.

Επιπρόσθετα οι υπηρεσίες του Υπουργείου μας έχουν επανειλημμένα δεχθεί παράπονα – καταγγελίες τόσο από ιδιώτες, όσο και από οργανωμένα φιλοζωϊκά σωματεία περί μη ανταπόκρισης των κατά τόπους Δήμων – Κοινοτήτων στις εκκλήσεις τους για την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τα αδέσποτα ζώα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα σχετικά, η μέριμνα για την περισυλλογή, σήμανση, καταγραφή περίθαλψη και στείρωση των αδέσποτων ζώων είναι αρμοδιότητα των Δήμων και Κοινοτήτων στη ζώνη ευθύνης τους.

Ιδιαίτερα εφιστούμε την προσοχή σας στα παρακάτω:



  1. Σύμφωνα με τα σχετικά (1) και (3) αρμόδιοι για την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων είναι οι Δήμοι και οι Κοινότητες.



  1. Σύμφωνα με το σχετικό (2) οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι και για την εφαρμογή προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.

Η δραστηριοποίηση όλων των ΟΤΑ είναι απολύτως αναγκαία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος δεδομένου ότι με τον τρόπο αυτό:

α) εξασφαλίζεται η ομοιόμορφη δράση για την επίλυση του προβλήματος σε όλη τη χώρα.
β) εξασφαλίζεται διαφάνεια στο σύστημα διαχείρισης των αδέσποτων που περισυλλέγονται.
γ) αποτρέπονται αρνητικά σχόλια περί αδιαφορίας για τα αδέσποτα ζώα, τα οποία μπορούν να δυσφημίζουν τους εκάστοτε ΟΤΑ και κατ΄ επέκτασιν ολόκληρη τη χώρα.

Η υλοποίηση των ανωτέρω δράσεων μπορεί να διευκολυνθεί, ιδίως για τους μικρότερους Δήμους και Κοινότητες της χώρας, με συνεργασία μεταξύ τους και με το συντονισμό των κατά τόπους ΤΕΔΚ.
   
                                                                    Ο Υφυπουργός
                                                                    Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

                                                                   Κωνσταντίνος Κιλτίδης 



Ερώτηση κ. Σκουλά

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                             Αθήνα 31-7-2008
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ                               Αριθμ. Πρωτ. 190

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝ/ΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ                     Προς
ΑΧΑΡΝΩΝ 2, 101 76                                     Βουλή των Ελλήνων    

Τηλ. 2124331                                                 Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου

Fax: 5243522                                                 Τμήμα Ερωτήσεων



ΘΕΜΑ: «Παροχή οικονομικής ενίσχυσης για την υλοποίηση
               προγραμμάτων για τα αδέσποτα ζώα»

ΣΧΕΤ: Η Ερώτηση 2221/23-07-08


Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ.
Γ. Σκουλάς, σας πληροφορούμε τα εξής:


Κατά την εθνική νομοθεσία, στους Δήμους, Κοινότητες κ.λ.π. της χώρας έχει ανατεθεί η κύρια ευθύνη και η αρμοδιότητα εφαρμογής του Ν. 3170/2003, καθώς και εκείνων των Υπουργικών Αποφάσεων οι οποίες καθορίζουν τις λεπτομέρειες της διαχείρισης των αδέσποτων σκύλων.


Μάλιστα οι αρμόδιες Δημοτικές Αρχές ενισχύονται οικονομικά, αποκλειστικά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό της χώρας, σε ποσοστό που ανέρχεται στο 70% των πραγματοποιηθεισών δαπανών τους, είτε για την πραγματοποίηση των επιμέρους χειρισμών των αδέσποτων  ζώων δηλαδή των κτηνιατρικών εξετάσεων, των εμβολιασμών, της αποπαρασίτωσής τους, της θεραπείας τους από νόσημα ή τραυματισμό, τη στείρωση, την αποθεραπεία τους, τη σήμανση, την καταγραφή τους κ.λ.π. είτε για την ίδρυση ή βελτίωση καταφυγίων αδέσποτων ζώων.
Κατά τα έτη 2004-2007 διατέθηκε στις Δημοτικές Αρχές, που υπέβαλλαν πρόγραμμα και το υλοποίησαν, οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 2.588.491 €.


Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του προγράμματος αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στο πλαίσιο της κτηθείσας εμπειρίας και μετά από αιτήματα των αρμοδίων για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, Δημοτικών Αρχών, προέκυψε η αναγκαιότητα λεπτομερέστερου επανακαθορισμού των επιμέρους κατηγοριών των δαπανών, η διεύρυνση των κατηγοριών αυτών και η αύξηση, σε ορισμένες περιπτώσεις, του ύψους της οικονομικής ενίσχυσης που θα διατεθεί για την υλοποίησή τους.
Για το σκοπό αυτό προωθείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για υπογραφή από τους συναρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών αντίστοιχα, Σχέδιο Τροποποίησης της αριθμ. πρωτ. 280261/2003 (ΦΕΚ 1843/Β’) Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομίας & Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης και Γεωργίας, «Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για την ίδρυση και λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς».


Ειδικότερα συμπεριλαμβάνονται νέες κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών, που αφορούν :

     τη δαπάνη για την κάλυψη του κόστους των καυσίμων που χρησιμοποιούνται για την κίνηση των οχημάτων που χρησιμοποιούνται για την περισυλλογή αδέσποτων σκύλων τραυματισμένων ή μη,

      τη δαπάνη για την έκδοση ενημερωτικού υλικού για τη φιλοζωία και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αντιμετώπιση των αδέσποτων,

      τη δαπάνη για την αποθεραπεία του αδέσποτου ζώου από τραυματισμό ή νόσημα, η οποία καλύπτεται σε ποσοστό 90%,
      καθώς και

      τη δαπάνη για τη διατροφή των ζώων αυτών κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η οποία καλύπτεται επίσης σε ποσοστό 90%.


Για το έτος 2008, υπάρχει αίτημα των αρμόδιων Υπηρεσιών για την έγκριση πιστώσεων.



                                                                          Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ


                                                                            Α. ΚΟΝΤΟΣ


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Βουλευτή κ. Γ. Σκουλά


                                                                     

Ερώτηση κ. Στρατάκη

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                             Αθήνα ….. -9-2008
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ                               Αριθμ. Πρωτ. 204

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝ/ΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ                                                                                   Προς
ΑΧΑΡΝΩΝ 2, 101 76                                                                                           Βουλή των Ελλήνων    

Τηλ. 2124331                                                                         Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου

Fax: 5243522                                                                                                    Τμήμα Ερωτήσεων



ΘΕΜΑ: «Μέτρα για την προστασία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς»

ΣΧΕΤ: Η Ερώτηση 2330/23-07-08


Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Μ. Στρατάκης, σας πληροφορούμε τα εξής:

1.    Ο Νόμος 3170/2003 (ΦΕΚ 191/Α΄), «Ζώα συντροφιάς, αδέσποτα ζώα συντροφιάς και άλλες διατάξεις», θέτει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και όλων των παραγόντων που επηρεάζουν δυναμικά τον πληθυσμό των ζώων αυτών.
Έχει προκύψει μετά από επίμονες και μακροχρόνιες διαβουλεύσεις με αντιπροσώπους της ΚΕΔΚΕ, με μεμονωμένες Δημοτικές Αρχές, τα φιλοζωικά σωματεία, τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, τους επαγγελματίες που ασχολούνται με την εκτροφή ή την εκπαίδευση σκύλων κ.λ.π.
Επιπρόσθετα έχουν πλήρως ενσωματωθεί σε αυτόν, οι κατευθυντήριες γραμμές για τη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς (οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τη στείρωση  ως μέθοδο επιλογής για την αντιμετώπιση αδέσποτων ζώων συντροφιάς), και προσδιορίζονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς, την οποία έχει κυρώσει με τον Νόμο 2017/92 (ΦΕΚ 31/Α΄), η Χώρα μας.

2 α.  Το πλαίσιο αυτό αντιμετωπίζει με καινοτόμο και ανθρωπιστικό τρόπο τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και περιλαμβάνει τη σήμανση, καταγραφή των αδέσποτων ζώων, την κτηνιατρική τους εξέταση, τον αποπαρασιτισμό τους, τον εμβολιασμό τους, τη στείρωσή τους, καθώς και την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης και φροντίδας, σε περίπτωση εντοπισμού ασθενών ή τραυματισμένων ζώων και στη συνέχεια την επανατοποθέτηση των ζώων στο χώρο από τον οποίο περισυλλέχθησαν ή την υιοθεσία τους.
Επιπρόσθετα έχει θεσπιστεί η υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση των δεσποζομένων ζώων συντροφιάς και ο έλεγχος της αναπαραγωγικής δραστηριότητας των θηλυκών δεσποζομένων ζώων συντροφιάς.

β.    Αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή του Ν. 3170/2003 είναι οι κατά τόπους Δημοτικές Αρχές, οι οποίες ενισχύονται οικονομικά, αποκλειστικά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό της Χώρας, σε ποσοστό που ανέρχεται στο 70% των πραγματοποιηθεισών δαπανών τους, είτε για την πραγματοποίηση των επιμέρους χειρισμών των αδέσποτων ζώων δηλαδή των κτηνιατρικών εξετάσεων, των εμβολιασμών, της αποπαρασίτωσής τους, της θεραπείας τους από νόσημα ή τραυματισμό, τη στείρωση, την αποθεραπεία τους, τη σήμανση, την καταγραφή τους κ.λ.π. είτε για την ίδρυση ή βελτίωση καταφυγίων αδέσποτων ζώων.

3.    Τα περιστατικά κακοποίησης ζώων αποτελούν μεμονωμένα φαινόμενα, τα οποία καταδικάζονται απερίφραστα και κατηγορηματικά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις Υπηρεσίες του, οι οποίες επαγρυπνούν για την αντιμετώπισή τους.
Για τα περιστατικά αυτά, επιλαμβάνονται κατόπιν καταγγελίας, οι αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Χώρας, οι οποίες με επιτόπιους ελέγχους επαληθεύουν τα καταγγελλόμενα και είτε συνιστούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την περίθαλψη ή την περαιτέρω φροντίδα των ζώων, είτε σε περίπτωση εντοπισμού παραβάσεων κινούν την διαδικασία επιβολής ποινικών κυρώσεων από τις Εισαγγελικές Αρχές.

4 α.  Επισημαίνεται και είναι άξιο απορίας το γεγονός ότι κάθε φορά που αναλαμβάνονται ενέργειες από τις αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή των προαναφερομένων διατάξεων, την ίδια χρονική στιγμή βλέπουν το φως της δημοσιότητας γενικόλογες καταγγελίες ή εγείρονται αντιδράσεις για δήθεν κακοποίηση των ζώων στη Χώρα μας και την ευλογοφανή, στη συνέχεια, σύνδεσή τους με την υπονόμευση του τουρισμού της.
β.    Εξάλλου  το περιεχόμενο του με ημερομηνία 24-06-2008 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν επιχειρεί σε καμία περίπτωση να ωραιοποιήσει την κατάσταση στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αλλά εστιάζεται αφενός στην υπενθύμιση της ισχύουσας νομοθεσίας στον τομέα αυτό και αφετέρου απευθύνει συγκεκριμένες οδηγίες στις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές της χώρας και σε άλλες Υπηρεσίες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στη διακίνηση των ζώων συντροφιάς, με αφορμή καταγγελίες για τη συστηματική παραβίαση των ισχυουσών εθνικών και κοινοτικών διατάξεων, για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς (Ν.3170/2003) και τη διακίνηση των ζώων συντροφιάς (Καν. (ΕΚ) 998/2003), αντίστοιχα.
Στις Υπηρεσίες αυτές εφιστάται η προσοχή τους στην επίβλεψη και εποπτεία των διακινήσεων των ζώων συντροφιάς και τις καλεί να εφαρμόζουν πιστά την κείμενη κτηνιατρική νομοθεσία, προκειμένου να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα των ζώων αυτών που εγκαταλείπουν την χώρα μας για οποιονδήποτε προορισμό, σε κάθε περίπτωση που θα προέκυπτε πρόβλημα υγείας, ευζωίας των ζώων και δημόσιας υγείας, σε άλλες χώρες που γίνονται αποδέκτες των ζώων αυτών, λόγω μη τήρησης κανόνων του εθνικού και κοινοτικού δικαίου.
Ήδη οι Κτηνιατρικές Αρχές των Χωρών της Βορείου Ευρώπης αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη ανησυχία τις αθρόες αυτές μετακινήσεις αδέσποτων ζώων προς αυτές, λόγω του ότι οι αλλαγές των κλιματολογικών συνθηκών στις Χώρες τους, δυνητικά ευνοεί την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών για τα ζώα συντροφιάς (λεϊσμανίαση, ερλιχίωση κ.λ.π.) και για τους ανθρώπους.
γ.    Το σχετικό έγγραφο κοινοποιείται επίσης στα ΣΥΚΕ της Χώρας, στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών - Διεύθυνση Τελωνειακών Διαδικασιών, στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής – Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας, στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας – Διεύθυνση Αερολιμένων, στη Διεύθυνση Αστυνομικών Συνοριακών Ελέγχων, στην ΚΕΔΚΕ και στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο.

5.    Οι απαιτούμενες προσπάθειες, στο «εθνικό» αυτό θέμα προϋποθέτουν σύμπνοια και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, οι οποίοι καλούνται να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί, στο δύσκολο «περιβάλλον» που αποτελεί η αντιμετώπιση του μείζονος θέματος της προστασίας των αδέσποτων ζώων, και διεθνώς, τόσο στο επίπεδο της πρόληψης όσο και της διαχείρισής του.
Καλούμε όλους τους εθελοντές φιλόζωους να δραστηριοποιηθούν στο πλαίσιο της ελληνικής πραγματικότητας και νομοθεσίας προκειμένου όχι μόνο να διαχειριστούμε την πραγματικότητα αυτή, αλλά και να την αλλάξουμε.
  
                                                                          Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ


                                                                            Α. ΚΟΝΤΟΣ


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Βουλευτή κ. Μ. Στρατάκη