Related Posts with Thumbnails

22.10.10

Οδηγός Υιοθεσίας



Θέλετε κατοικίδιο...;



Υπάρχουν εκατομμύρια σκύλοι και γάτες που περιμένουν να υιοθετηθούν σε όλα τασημεία της Ελλάδας. Ένα ποσοστό αυτών είναι καθαρόαιμοι, όμως ολοι αξίζουν μιαυπέροχη οικογένεια. Γιαυτό ανοίξτε την καρδιά σας και την πόρτα σας στον ένα πουθα αγαπήσετε!Η απόφαση της υιοθεσίας είναι μεγάλη ευθύνη και θα πρέπει να το σκεφτείτεσοβαρά. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψιν πριναποφασίσετε να υιοθετήσετε σκύλο, γάτα ή άλλο κατοικίδιο.Από που να αρχίσετεΣε αυτό τον οδηγό, θα μάθετε τα πάντα σχετικά με την διαδικασία υιοθεσίας, τι ναπεριμένετε, πως να οργανωθείτε και πολλά ακόμα! Θα σας βοηθήσει να καταλάβετετα πάντα και να πάρετε τη σωστή απόφαση από όλες τις απόψεις.


Τι να σκεφτείτε
Πραγματικά είστε έτοιμοι για την επιλογή σας;
Πραγματικά θέλετε να ξυπνάτε τα πρωινά της Κυριακής και να βγάζετε βόλτα τοσκύλο μέσα στη βροχή χάνοντας τον ύπνο σας; Πάνω από όλα, χρειάζεται άσκηση.Είστε έτοιμοι να περνάτε αρκετό χρόνο μαζί του, όσο μπορείτε περισσότερο;Είστε έτοιμοι για τον τρόπο ζωής σας που θα αλλάξει, για την οικονομική επιβάρυνσησε σχέση με την ιατρική του παρακολούθηση, την περιποίηση του (grooming), τηνκαλύτερη τροφή του; Είστε έτοιμοι για αρκετό καθάρισμα ή για να σηκώνεστε τηνύχτα αν ο σκύλος ή η γάτα είναι άρρωστο;Κουτάβι, ενήλικο ή μεγαλύτερης ηλικίας ζώο, ότι και να επιλέξετε ο ενθουσιασμός τηςπρώτης στιγμής θα φύγει όπως και οι δυσκολίες του πρώτου καιρού και θα μείνετε μεέναν πιστό φίλο, για πολλά χρόνια.Γιατί θέλετε σκύλο;Στην απόφαση που θα πάρετε για το είδος του σκύλου που θέλετε, σκεφτείτε πωςθέλετε το κατοικίδιο σας. Θέλετε να είναι ένας αστείος συγκάτοικος των παιδιών σας,να είναι ήσυχος για να συντροφεύει μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους και να πηγαίνειήρεμες βόλτες, θέλετε να πηγαίνετε μαζί του για τρέξιμο, για παιχνίδια, ή να φυλάεικυρίως το σπίτι; Όποια και να είναι τα κριτήρια σας, σκεφτείτε καλά πως τοβασικότερο συστατικό της συνταγής, είναι η αγάπη και το ενδιαφέρον σας προς τοζώο που θα υιοθετήσετε.


Τι είδος σκύλου θέλετε;
Έχετε αποφασίσει για το είδος του ζώου που θέλετε;
Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσααπό αρκετές φυλές ακόμα και αν επιθυμείτε να πάρετε σκύλο από κυνοκομείο. Πολλοίβέβαια δεν είναι καθαρόαιμοι, αλλά αυτό δεν είναι σημαντικό, αρκεί να πάρετεμερικές πληροφορίες σχετικά με το χαρακτήρα του κάθε ζώου.Αν για παράδειγμα πάντα θέλατε ένα λαμπραντόρ, σίγουρα θα βρείτε αντίστοιχοχαρακτήρα σε ένα ημίαιμο λαμπραντόρ-ροτβάιλερ, το οποίο θα έχει ταχαρακτηριστικά και το ταμπεραμέντο και από τις δύο φυλές. Το βασικό είναι να μηνεπιλέξετε με την πρώτη ματιά, αλλά να το σκεφτείτε λίγο και να το ζήσετε, γιατίμπορεί η πρώτη επιθυμία σας, να μην είναι ο σωστός σκύλος για εσάς.

Ιδανική στιγμή
Για ένα σκύλο που περιμένει να βρεί ένα σπίτι να τον αγαπήσει για πάντα, είναι πάνταη κατάλληλη ώρα να υιοθετηθεί. Γιαυτό μην τον απογοητεύσετε φέρνοντας τον σπίτικαι μετά επιστρέφοντας τον πίσω γιατί απλά δεν είχατε σκεφτεί καλά και δεν ήταν ηιδανική στιγμή να υιοθετήσετε ζώο. Τα κατοικίδια θέλουν πολλή προσοχή και αυτόσημαίνει αρκετό χρόνο, ειδικότερα τις πρώτες μέρες που θα έρθουν στο σπίτι. Γιαυτόσκεφτείτε: Είναι αυτή η ιδανική στιγμή για να πάρετε σκύλο ή γάτα; Συμφωνούν όλοιστο σπίτι σας γιαυτή την επιλογή; Είστε έτοιμοι να δεσμευτείτε για μια ζωή; Χωράει οτρόπος ζωής σας μία ευελιξία τον πρώτο καιρό για την προσαρμογή; Έχετε αρκετήυπομονή; Είναι όλες οι απαντήσεις πραγματικές ή ενθουσιώδεις;

Οικονομική δέσμευση
Είστε σε θέση να ανταπεξέλθετε οικονομικά στην φροντίδα του ζώου σας; Αυτό είναιπολύ σημαντικό, γιατί θα πρέπει να σκεφτείτε πως το κάθε κατοικίδιο έχειδιατροφικές ανάγκες και χρειάζεται τροφή ποιότητας, λιχουδιές για επιβράβευση,παιχνίδια, κρεββατάκια και κουβέρτες. Επίσης, γιατρός, εκπαίδευση, καλλωπισμός,επείγοντα περιστατικά και αρκετά ακόμα!

Που ζείτε;
Μένετε σε σπίτι ή σε διαμέρισμα; Στην πόλη, σε προάστιο ή σε εξοχή; Ας είμαστε οιπρώτοι που θα διαψεύσουμε τη φήμη πως δε μπορείς να έχεις μεγάλο σκύλο σεδιαμέρισμα. Αυτά είναι ανοησίες, γιατί πραγματικά δεν παίζει κανένα ρόλο πόσομεγάλο είναι το διαμέρισμα σας ή το σπίτι σας. Το βασικό είναι να δίνετε στο ζώο σαςκαθημερινή άσκηση, την οποία χρειάζεται για να είναι υγιής και ευτυχισμένος.Σχεδόν όλα τα βιβλία σχετικά με σκύλους θα σας δώσουν μια ιδέα για τα είδηασκήσεων και παιχνιδιών. Όσο έχετε όρεξη για βόλτες και παιχνίδι, ο μεγάλος σκύλοςσας θα είναι ο πιο ευτυχισμένος αν μπορεί να χαλαρώνει στο σπίτι σας μετά από μιαβόλτα γεμάτη ενέργεια!


Τα πάντα για την άσκηση
Όσο φροντίζετε για την άσκηση του ζώου σας, το σπίτι σας στην πραγματικότηταδεν απασχολεί κανέναν. Ιδανικά μία βόλτα χωρίς λουρί σε κάποιο μεγάλο πάρκο ή σεβουνό όπου βρίσκονται και άλλοι σκύλοι για να παίζει, θα είναι το καλύτερο, αλλάαυτό δυστυχώς δεν είναι πάντα εφικτό. Το παιχνίδι με άλλους σκύλους, με παιχνίδιακαι μπαλάκια, είναι η καλύτερη άσκηση για ένα νεαρό ζώο. Αυτού του είδους ηάσκηση όμως, είναι μόνο για κοινωνικοποιημένα και φιλικά ζώα, που δε δημιουργούνπροβλήματα.Οι σκύλοι δε χρειάζονται αυλή για να τρέχουν. Αν υπάρχει αυλή και όχι βόλτα,σύντομα θα τη βαρεθεί ο αγαπημένος σας σκύλος και θα κρέμεται από τα κάγκελαπεριμένοντας κάτι να αλλάξει. Η αυλή μυρίζει το ίδιο κάθε μέρα και δεν υπάρχουννέες μυρωδιές, ενδιαφέροντα ή εμπειρίες. Είναι πολύ πιο διασκεδαστικό νασυναντιούνται με άλλους σκύλους και να εξερευνούν νέους χώρους.

Θηλυκό ή Αρσενικό;
Σκεφτείτε καλά αν θέλετε αρσενικό ή θηλυκό ζώο. Τα αρσενικά είναι συνήθως πιοκυριαρχικά και έχουν αυτοπεποίθηση, ενώ τα θηλυκά είναι πιο συναισθηματικά καιαγαπούν το σπίτι περισσότερο. Φυσικά όμως κάθε σκύλος είναι διαφορετικός, γιαυτόδεν πρέπει να βασίζεστε σε αυτή τη θεωρία.

Η διαδικασία της υιοθεσίας για σκύλο και γάτα
Τα έχετε σκεφτεί όλα και ήρθε η ώρα να μάθετε λίγα για τη σωστή διαδικασίαυιοθεσίας. Κάθε σωστό κυνοκομείο, ή σωματείο περίθαλψης ζώων, θα πρέπει να έχεισυγκεκριμένη διαδιακασία υιοθεσίας. Μερικοί δυστυχώς δεν ασχολούνται στηνΕλλάδα με την υιοθεσία και αυτό είναι τραγικό λάθος, που οδηγεί σε αποτελέσματαπου λειτουργούν αρκετές φορές ενάντια στο σκοπό της υπεύθυνης ζωοφιλίας πουπροωθούν.Πριν επισκεφθείτε το χώρο από όπου θα επιλέξετε το ζώο σας, αγοράστε τααπαραίτητα. Τροφή, μπωλ νερού-φαγητού, ένα κρεββατάκι ή στρώμα για να νιώθεισιγουριά και ζεστασιά και ιδανικά μία κουβέρτα που θα το βοηθάει να χαλαρώνει καινα νιώθει πιο δικό του το χώρο του. Αγοράζοντας όλα τα απαραίτητα από την αρχή,βοηθάτε το ζώο να προσαρμοστεί ευκολότερα στο νέο του περιβάλλον, να βρειαμέσως «τη γωνιά του», να νιώσει ασφάλεια και ηρεμία.Μετά από αυτά, επισκεφθείτε πολλά μέρη αρκετές φορές για να βρείτε τον ιδανικόσυγκάτοικο. Μην περιμένετε να τον βρείτε την πρώτη φορά, γιατί μπορεί να μην τακαταφέρετε. Φροντίστε να μην είστε γρήγοροι στις αποφάσεις σας γιατί το καλύτεροείναι να είστε ο ιδανικός άνθρωπος γιαυτόν και αυτός ο ιδανικός σκύλος για εσάςώστε να μη χρειαστεί να αλλάξει περιβάλλον και άλλη φορά.Προμηθευτείτε με όλα τα απαραίτητα, π.χ. φωτογραφική μηχανή και ίσως ένα μπλοκγια να γράψετε λεπτομέρειες και να λύσετε απορίες που θα σας δημιουργηθούν.Επειδή σίγουρα αγαπάτε όλα τα ζώα, πάρτε και δώρο λίγη τροφή για τα ζώα τουκυνοκομείου, σίγουρα θα σας ευχαριστούν γιαυτό!

Υποστηρίζουμε την υιοθεσία από κυνοκομεία
Η πλειοψηφία των ζώων που βρίσκονται σε κυνοκομεία δεν είναι κουτάβια. Για τηνακρίβεια, τα περισσότερα είναι 2-3 ετών και πάνω, όμως εδώ θα εξετάσουμε όλες τιςπεριπτώσεις υιοθεσίας.Όποιο μέρος και να επισκεφθείτε θα βρείτε πολλά ζώα που ζουν σε εγκλεισμό καιαναζητούν οικογένεια. Υπάρχουν πολλά θετικά στις υιοθεσίες ζώων που ζουν σε κυνοκομεία. Σε μία τέτοια υιοθεσία, βοηθάτε να σωθεί μια ζωή συν μία ακόμα, γιατίθα ανοίξει θέση για ένα ακόμα ζώο από τους δρόμους δίνοντας του την ευκαιρία ναέχει μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή και μια ευκαιρία να υιοθετηθεί και αυτό στομέλλον.Μία άλλη επιβράβευση της υιοθεσίας από κυνοκομείο είναι το δέσιμο που θαδημιουργηθεί μεταξύ της οικογένειας και του ζώου. Ανοίγοντας την καρδιά σας και τοσπίτι σας σε ένα ορφανό ζωάκι, τα αποτελέσματα συνήθως είναι πολύ θετικά,δημιουργώντας πολύ δυνατή σχέση. Θα είναι πιστός φίλος, ευαίσθητος και υπάκουοςγια μια ζωή. Το μόνο που μένει, είναι να μπορέσετε να επικοινωνήσετε μαζί του!

Συμβόλαιο ή υπεύθυνη δήλωση υιοθεσίας
Συνήθως, στις δηλώσεις υιοθεσίας, μπορείτε να βρείτε ερωτήσεις όπως:
• Ποιοι οι λόγοι που θέλετε να υιοθετήσετε ζώο;
• Πόσα μέλη έχει η οικογένεια σας;
• Πόσο χρόνο έχετε διαθέσιμο για να ασχολείστε με το σκύλο σας;
• Που θα μένει ο σκύλος τη νύχτα;
• Ζείτε με ενοίκιο ή έχετε δικό σας σπίτι;
• Είχατε στο παρελθόν κατοικίδια; Αν ναι, που βρίσκονται τώρα;
• Σκοπεύετε να στειρώσετε το ζώο σας;
• Έχετε απορριφθεί ποτέ από άλλο σωματείο ή κυνοκομείο; Αν ναι, για ποιουςλόγους;
• Σκοπεύετε να επισκέπτεστε εκπαιδευτή για υπακοή του ζώου σας;
Μερικές ερωτήσεις μπορεί να σας φανούν προσβλητικές, προσωπικά δεδομένα ήάσχετες από την περίπτωση της υιοθεσίας σκύλου. Όμως σκεφτείτε πως ο σκοπόςαυτών των ερωτήσεων είναι να βρει ο κάθε σκύλος το ιδανικό σπίτι, που δε θα τοπαρατήσουν στην πρώτη δυσκολία, δεν θα τον κακοποιούν και θα συμπεριφέρονταιμε σεβασμό και αγάπη.

Συνέντευξη
Μην ενοχληθείτε αν μετά τα έντυπα σας κάνουν και διάφορες ερωτήσεις, γιατί μπορείνα χρειαστεί να πάρουν και τα άλλα μέλη της οικογενειας σε μερικές περιπτώσεις γιανα επιβεβαιώσουν μερικά στοιχεία ή να σιγουρευτούν πως όλη η οικογένειαενδιαφέρεται να αποκτήσει το ζώο. Στην περίπτωση που εγκριθείτε, σωστό είναι νακάνετε μια δωρεά στο κυνοκομείο ή το σωματείο, για να βοηθήσετε τις ενέργειεςτους σε σχέση με τα άλλα αδέσποτα ζώα. Μία τέτοια κίνηση καλύπτει μέρος τωνεξόδων του ζώου που υιοθετείτε και δίνει πολύ καλή εικόνα για το πόσοσυνειδητοποιημένος είστε όχι μόνο σε σχέση με το ζώο που θέλετε να πάρετε, αλλάέχοντας κατανοήσει ακόμα και το γενικότερο πρόβλημα με τα αδέσποτα στην Ελλάδα.



Ερωτήσεις
Όπως σας έκαναν ερωτήσεις, έχετε και εσείς το δικαίωμα να κάνετε ερωτήσεις γιαόσα ζώα σας ενδιαφέρουν. Γιαυτό έχετε έτοιμες μερικές ερωτήσεις για να καταλάβετετους υποψήφιους καλύτερα:
• Γιατί προορίζεται για υιοθεσία;
• Είναι αδέσποτο ή κατοικίδιο που το άφησαν εδώ;
• Είναι εκπαιδευμένος;
• Μήπως έχει υιοθετηθεί και γύρισε πίσω; Αν ναι, για ποιους λόγους;
• Τι χαρακτήρα έχει;
• Έχει προβλήματα συμπεριφοράς;
• Είναι επιθετικός;
• Είναι φιλικός με παιδιά, γάτες, άλλους σκύλους;
• Έχει προβλήματα υγείας;
• Είναι στειρωμένος, εμβολιασμένος;
• Ηλικία;• Απαιτήσεις για άσκηση;
• Ξέρει να περπατάει με το λουρί;
Φυσικά μερικές από αυτές τις ερωτήσεις μπορεί να μην σας ενδιαφέρουν, όμως ίσως έχετε και άλλα ζώα στο σπίτι και σας ενδιαφέρει ο καλός και υπάκουος χαρακτήραςπου θα μπορεί να συμβιώσει με γάτες και δε θα θέλετε ένα ζώο που δεν αγαπάει ταπαιδιά.Βασικό: Αν δεν είστε σίγουροι, απλά ξανασκεφτείτε το!!!

Μετά την υιοθεσία
Ετοιμάστε το σπίτι σας, έχοντας αγοράσει τα απαραίτητα για τη ζωή του και τη βόλτατου, αλλά μην ξεχάσετε να του βάλετε μικροτσίπ (αν δεν έχει ήδη από τοκυνοκομείο) και να φτιάξετε ταμπελάκι με τα στοιχεία αναγνώρισης για τηνπερίπτωση που χαθεί. Φροντίστε να βρείτε άμεσα ταμπελάκι με τα στοιχεία σας τηλέφωνο και ονομα, ώστε να σας δοθεί πίσω ο σκύλος σε περίπτωση που τις πρώτεςμέρες έχει πανικοβληθεί και φύγει.Γνωρίστε τον σκύλο/γάτα με τα μέλη της οικογένειας και ενημερώστε τα παιδιάσχετικά με το πως πρέπει να φέρονται στο νέο μέλος της οικογένειας. Βασικήπροϋπόθεση είναι να αφήνουν όλοι το ζώο όταν πηγαίνει στο χώρο του, τον οποίο δεπρέπει να παραβιάζετε ποτέ. Εκεί είναι βασικό να νιώθει απόλυτη ασφάλεια και ναμην ενοχλείται από άλλα μέλη όταν έχει κουραστεί ή νιώσει άσχημα.Αποφασίστε αν του επιτρέπετε να ανεβαίνει ή όχι σε καναπέδες, πολυθρόνες ήκρεβάτια και αποφασίστε να ξεκαθαρίσετε από την αρχή με καλό αλλά επιβλητικότρόπο το που επιτρέπεται η πρόσβαση. Κάθε σκύλος επιθυμεί να βρίσκεται στο ίδιούψος με την οικογένεια του, όμως όταν καταλάβει πως και εσείς θέλετε να έχετε τοχώρο σας, όπως θέλει και αυτός, τότε θα σεβαστεί το χώρο σας και θα επιστρέψειστο δικό του. Αυτό μπορεί να σας πάρει από 2-3 ημέρες μέχρι και ένα μήνα ώσπου νασυνηθίσει αυτά που θέλετε και αυτά που δε θέλετε να κάνει μέσα στο σπίτι.



Ο χώρος του ζώου σας, μπορεί να είναι ένα πλαστικό κρεβάτι με στρωματάκι, έναστρώμα γούνινο ή αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας, ένα καλάθι από ψάθα. Τα καλάθιασυνήθως χρησιμοποιούνται για ζώα ενήλικα που δεν έχουν όρεξη να καταστρέψουν,γιατί σε τέτοια περίπτωση θα χρειάζεστε πολύ συχνή ανανέωση. Πολλοί εκπαιδευτέςπροτείνουν να διαθέσετε στο ζώο σας μια κλούβα την πόρτα της οποίας θα έχετεπάντα ανοιχτή ώστε να μπορεί να μπαινοβγαίνει όποτε θέλει και να μην φοβάται ναμείνει εκεί στην περίπτωση που χρειαστεί.Όταν μπει μέσα στο σπίτι, το πιο πιθανό είναι πως θα τρέχει γύρω γύρω και θαμυρίζει παντού. Μπορεί να κλαψουρίζει κιόλας ή να αποφασίσει γρήγορα να κοιμηθεί.Οτιδήποτε και να κάνει, να είστε προετοιμασμένοι να βοηθήσετε το ζώο να νιώσειάνετα μέσα στο σπίτι και να καταλάβει πως αυτό είναι το νέο του σπίτι. Σε καμίαπερίπτωση μην το μαλώνετε!Δείξτε του το φαγητό και το νερό του, τα παιχνίδια του, το κρεβάτι του καιοτιδήποτε έχετε ετοιμάσει. Ρωτήστε τι έτρωγε πριν, για να δώσετε το ίδιο για μερικές ημέρες, ώστε να μην περάσει διατροφικές αλλαγές, οι οποίες μπορεί να σημαίνουν καιστομαχικές διαταραχές. Αυτό σε καμία περίπτωση δε θα βοηθούσε στην προσαρμογήτου ζώου στο νέο του χώρο. Μετά από λίγες μέρες και σταδιακά, μπορείτε να δώσετετην τροφή που έχετε επιλέξει ως ιδανική.

Σπίτι στην εξοχή;
Αν μένετε εκτός πόλης ή σκοπεύετε να έχετε το σκύλο έξω, επιλέξτε άμεσα ένα σκυλόσπιτο. Το σπιτάκι θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε άνετο, να μπορεί να στέκεταιόρθιος και να γυρίζει, αλλά το τεράστιο δεν είναι και καλύτερο, γιατί θα πρέπει ναεγκλωβίζει τη θερμοκρασία του ζώου, ώστε να μην κρυώνει. Φροντίστε σε κάθεπερίπτωση να βάλετε μέσα στρώμα και κουβέρτα για να νιώσει άνεση, όμως αν οσκύλος μένει μόνιμα έξω, φροντίστε να αλλάζετε συχνά τις κουβέρτες επειδήβρωμίζουν εύκολα. Σημαντικό επίσης είναι να βρίσκεται αρκετά πάνω από το έδαφος,σε στεγνό σημείο.Υπεύθυνη ζωοφιλία, υπεύθυνος ιδιοκτήτηςΤα ζώα είναι υπέροχοι σύντροφοι, όμως χρειάζονται επικοινωνία με τους ανθρώπους,για να μπορέσουν να καταλάβουν και να συμμετέχουν στη ζωή τους. Παρόλο που κάθε άνθρωπος και ζώο είναι διαφορετικά, υπάρχουν μερικά σημεία που μπορείτε ναέχετε υπόψιν για να έρθετε πιο γρήγορα κοντά του.

Εκπαίδευση
Επισκεφθείτε άμεσα έναν εκπαιδευτή, ιδανικά μετά την πρώτη – δεύτερη εβδομάδαστο νέο του σπίτι. Αυτό θα βοηθήσει αρκετά, γιατί αν κατανοήσει τη σημασίαμερικών «εντολών», η ζωή όλων θα είναι ευκολότερη. Φροντίστε όμως ο εκπαιδευτήςνα μην τρομάξει το ζώο και να συμπεριφερθεί όπως θα κάνατε εσείς, δηλαδή μεαγάπη, στοργή και ιδιαίτερη προσοχή για ένα ζώο που προέρχεται από κυνοκομείο.Μην το παρακάνετε όμως!Το κλειδί της καλής εκπαίδευσης είναι να καταλάβετε πως ο σκύλος θα κάνειοτιδήποτε για να σας ευχαριστήσει. Γιαυτό να επιβραβεύετε την καλή συμπεριφοράκαι να χρησιμοποιείτε μια λέξη άρνησης (όχι, μη κ.α.) για ανεπιθύμητεςσυμπεριφορές.Μην ξεχάσετε να κοινωνικοποιήσετε αρκετά το ζώο σας, ώστε να μπορείτε ναβγαίνετε βόλτα και να παίζετε σε χώρους με άλλους σκύλους χωρίς προβλήματα.



Καλλωπισμός
Το συχνό βούρτσισμα όταν ο σκύλος έχει κοντό ή μεσαίου μάκρους τρίχωμα, είναιαπαραίτητο. Αν είναι μακρύτριχος, να φροντίσετε να επισκέπτεστε συχνά ένα κέντροκαλλωπισμού και να διατηρείτε τη δουλειά του βουρτσίζοντας συχνά το τρίχωμα τουζώου. Το βούρτσισμα και το μπάνιο (όχι συχνό) είναι θετικό για το σκύλο και τονκάνει να νιώσει όμορφα. Στα κέντρα καλλωπισμού, φροντίζουν να κόβουν συχνά καιτα νύχια του ζώου.

Ώρα για βόλτα
Ο γενικός κανόνας είναι πως πρέπει να προγραμματιστείτε για συχνές βόλτες. Ότανπερπατάτε να έχετε οπωσδήποτε το σκύλο με λουρί, ενώ σε πάρκο που επιτρέπεται,μπορείτε να τον αφήνετε ελεύθερο, αφού διαπιστώσετε πως συμπεριφέρεται καλά μετα υπόλοιπα ζώα του πάρκου. Σε κάθε περίπτωση άσκησης / παιχνιδιού χωρίς λουρί,φροντίστε να έχετε στο λουρί του το ταμπελάκι με τα στοιχεία σας για τηνπερίπτωση που χαθεί. Πριν φύγετε από το χώρο που παίζετε, να επαναφέρετε τοσκύλο στο λουρί!Μην ξεχνάτε σε καμία περίπτωση τα σακουλάκια για τις ακαθαρσίες, τα οποία είναιαπαραίτητα για να κρατάμε τους ανεπιθύμητους μακρυά, εφόσον είμαστε καθαροί.Τις ημέρες που ο καιρός δεν είναι καλός, μην αφήνετε το σκύλο σας ελεύθερο, γιατίήχοι μπορεί να τον τρομάξουν και να εξαφανιστεί. Πολλοί είναι οι σκύλοι πουφοβούνται τους ήχους, γιαυτό να είστε προσεκτικοί.

Διακοπές
Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να κάνουν διακοπές χωρίς το κατοικίδιο τους και ενώάλλοι θέλουν, αυτό δεν είναι εύκολο. Γιαυτό θα πρέπει να βρείτε άμεσα το που θαμείνει ο σκύλος όταν θα λείπετε, ώστε να έχει την απαραίτητη φροντίδα.Επισκεφθείτε νωρίς αρκετά κένελς, ζητείστε να δείτε τους χώρους φύλαξης και τι φαγητό τρώνε. Σιγουρευτείτε πως καθαρίζονται καθημερινά και πως δεν υπάρχεικάτω χώμα ή χαλίκι, ώστε να αποφύγετε ασθένειες από τσιμπούρια.Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προφυλάξετε το ζώο σας από τα τσιμπούρια μεόλους τους πιθανούς τρόπους, δηλαδή αμπούλα αλλά και κολλάρο. Οι αμπούλες διώχνουν τα παράσιτα μόλις ανέβουν και τσιμπίσουν, ενώ το ειδικό κολλάροαποτρέπει τα παράσιτα από το να ανέβουν στο ζώο, όμως δεν είναι δυνατό ναπροφυλάξουν όλο το σώμα. Ο συνδυασμός των δύο κατά την περίοδο των διακοπώνείναι ιδανικός.Άλλη απαραίτητη προυπόθεση φιλοξενίας του ζώου σας σε πανσιόν, είναι να τονέχετε εμβολιάσει στην ώρα του, ώστε να αποφύγετε πιθανές ανεπιθύμητες ασθένειες. Προφύλαξη από τη λεϊσμανίωση είναι επίσης απαραίτητη, γιαυτό θα βρείτε ειδικόσπρέυ σιτρονέλας.

Ζώα και παιδιά
Τα ζώα είναι οι καλύτεροι φίλοι με τα παιδιά, γιατί μπορούν να παίζουν μαζί για ώρες.Όμως θα πρέπει πάντα να προσέχετε τη συμπεριφορά των παιδιών απέναντι στα ζώαγιατί μπορεί άθελα τους να τα βλάψουν, έχοντας άσχημα αποτελέσματα από πιθανήαντίδραση του ζώου. Οι περισσότεροι σκύλοι και γάτες, καταλαβαίνουν όταν παίζουνμε παιδιά, όμως σε περιπτώσεις εξαιρετικά εχθρικής αντιμετώπισης, καλό θα ήταν ναδείξετε στα παιδιά σας πως πρέπει να σέβονται τα ζώα.



Το ιδανικό ξεκίνημα
Μάθετε τι πρέπει να κάνετε για να έχετε ένα υγιές κατοικίδιο

Διατροφή
Τα κουτάβια και τα μικρά γατάκια, χρειάζονται τροφή πλούσια σε βιταμίνες καιπρωτεϊνες, γιαυτό πρέπει να τρώνε ειδική τροφή για κουτάβια ή γατάκια, μέχρι τονπρώτο χρόνο της ηλικίας τους. Θα πρέπει να επιλέξετε μια ποιοτική τροφή για ζώαμικρής ηλικίας, οι οποίες έχουν συνήθως περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τιςυπόλοιπες τροφές.

Εμβόλια
Αν θέλετε να έχετε ένα ήρεμο ξεκίνημα, χωρίς άγχος για ασθένειες, θα πρέπει ναφροντίσετε άμεσα για τον σωστό εμβολιασμό του ζώου σας. Οι κτηνίατροι συνήθωςεμβολιάζουν για πρώτη φορά όταν το ζώο είναι μεταξύ 8-12 εβδομάδων.Τα γατάκια το εμβόλιο τα προστατεύει από τον ιό της πανλευκοπενίας, της γρίπης τηςγάτας, τα χλαμύδια και τη λευχαιμία.Τα κουτάβια προστατεύονται από τη μόρβα, τον τύφο, τη λεπτοσπείρωση και τηνηπατίτιδα.Μέσα σε 3 περίπου εβδομάδες θα χρειαστούν δύο εμβολιασμοί και θα μπορείτε ναφέρετε το ζώο σας σε επαφή με άλλα μόνο 20 ημέρες μετά τον δεύτερο εμβολιασμό.

Ψύλλοι, τσιμπούρια και άλλα... κατοικίδια
Τα παράσιτα του δέρματος μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην υγεία των ζώων,αφού μεταφέρουν ασθένειες από το ένα στο άλλο. Έτσι για τη σωστή προστασία τουζώου σας από τους ψύλλους τα τσιμπούρια και άλλα παράσιτα, θα πρέπει ναχρησιμοποιείτε κάποιο καλό προϊόν κάθε 4-6 εβδομάδες (αναλόγως με το προϊόν καιτο που ζει το ζώο) ώστε να διατηρείται η δράση.

Παράσιτα του εντέρου
Δυστυχώς τα μικρά ζώα έχουν αρκετούς «συγκάτοικους» στο εντερο τους. Ταπαράσιτα αυτά, δε το αφήνουν να μεγαλώσει σωστά και να αφομοιώσει την τροφή,με αποτέλεσμα να παρατηρείται φουσκωμένη κοιλιά αλλά αδύνατο σώμα, διάρροιακαι κακή διάθεση του ζώου. Έτσι θα πρέπει να φροντίζουμε για τη σωστή (καισυνήθως τρίμηνη) αποπαρασίτωση του ζώου μας, όχι με ένα φθηνό χάπι, αλλά μεένα καλό, που να μπορεί να καταπολεμήσει όλα τα παράσιτα και τις προνύμφες, ώστετο ζωάκι σας να μεγαλώνει σωστά και με υγεία!

Μικροτσίπ: βοήθεια και όχι ...φακέλωμα
Η ταυτότητα στο κολλάρο του ζώου μας, είναι απαραίτητη για την περίπτωση πουχαθεί το ζώο σας. Η ταυτότητα θα πρέπει να είναι μεταλλική και να είναι χαραγμένατα στοιχεία σας πάνω. Εκτός από την ταυτότητα, πολύ χρήσιμο είναι το μικροτσίπ, για την περίπτωση πουχάσετε το ζώο σας. Τη στιγμή της τοποθέτησης του μικροτσίπ, θα δείτε έναν αριθμό15 ψηφίων που θα αντιστοιχούν σε αυτό. Σε αυτό τον αριθμό, θα καταχωρήσετε ταστοιχεία σας εγγράφως και ο κτηνίατρος θα τα στείλει στην κεντρική βάσηδεδομένων, ώστε να είναι γνωστό πως ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στα στοιχεία σας.Έτσι αν το ζώο σας χαθεί, θα μπορέσει να βρεθεί ο ιδιοκτήτης του, μετά την πρώτητου επίσκεψη σε κτηνίατρο από αυτόν που θα το βρει.

No comments: